Sataraš je jednostavno, lagano i osvežavajuće jelo koje savršeno spaja ukuse paradajza, paprike i luka. Ova povrtna delicija je idealna kao glavno jelo uz pirinač ili krompir, ali i kao prilog mesnim specijalitetima. Brzo se priprema, a bogat je vitaminima i aromama koje mirišu na leto i domaću kuhinju.
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
30 minuta | Laka | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 3 crvene paprike
- 3 zelene paprike
- 2 veća paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica aleve paprike (po želji)
- ½ kašičice šećera (za blagu slatkoću)
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema povrća
- Paprike operite, očistite od semena i isecite na tanke trake.
- Paradajz potopite u vrelu vodu 1 minut, oljuštite ga i isecite na sitne kockice.
- Luk i beli luk sitno naseckajte.
- Dinstanje luka i paprike
- U dubljoj tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast.
- Ubacite papriku i pržite 10-ak minuta dok ne omekša.
- Dodavanje paradajza i začina
- Dodajte seckani paradajz, beli luk, so, biber, alevu papriku i šećer.
- Poklopite i krčkajte na laganoj vatri 15 minuta uz povremeno mešanje.
- Finalizacija i serviranje
- Kada se povrće lepo sjedini i omekša, sataraš je gotov.
- Poslužite ga topao, posut seckanim peršunom, uz prilog po želji.
Saveti i preporuke
- Za bogatiji ukus, možete dodati jaje pri kraju kuvanja ili malo pirinča.
- Ako volite ljući sataraš, dodajte malo ljute paprike ili čili pahuljica.
- Sataraš je još bolji sutradan, pa slobodno napravite veću količinu i čuvajte u frižideru do 2 dana.