slani mafini

Slani mafini su idealan izbor za brze i ukusne zalogaje, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili posluženje na druženjima. Mekani, mirisni i puni ukusa, lako se prave i još lakše nestaju sa stola!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
35 minutaLaka12 mafina


Lista sastojaka

  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 150 g sira (feta, trapist ili po izboru)
  • 100 g šunke (seckane na kockice)
  • 1 crvena paprika (sitno seckana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica sušenog peršuna


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese – U činiji umutite jaja, dodajte mleko, jogurt i ulje, pa dobro sjedinite.
  2. Dodavanje suvih sastojaka – Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, uz lagano mešanje.
  3. Dodavanje nadeva – Ubacite seckanu šunku, sir, papriku i začine, pa promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
  4. Punjenje kalupa – Kalup za mafine podmažite ili stavite papirne korpice, pa sipajte smesu do ¾ visine svakog kalupa.
  5. Pečenje – Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok mafini ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  6. Hlađenje i posluživanje – Ostavite mafine da se malo prohlade, pa ih poslužite tople ili hladne.


Saveti i preporuke

  • Možete dodati rendani kačkavalj na vrh pre pečenja za dodatnu hrskavu koricu.
  • Mafini su odlični i uz dodatak maslina, kukuruza ili bosiljka.
  • Odlični su i sutradan – samo ih kratko podgrejte u rerni ili mikrotalasnoj.