snikers torta

Ako ste ljubitelj čokolade, karamele i kikirikija, ova torta je pravi izbor za vas! Snickers torta kombinuje sočne kore, bogat krem i hrskave orašaste plodove, stvarajući desert koji podseća na popularnu čokoladicu. Savršena je za rođendane, proslave ili kada jednostavno želite da se počastite nečim neodoljivim!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
90 minutaSrednja12 parčića


Lista sastojaka

Za kore:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 200 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo


Za fil:

  • 300 g kikiriki putera
  • 200 g krem sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g seckanog pečenog kikirikija


Za karamel sos:

  • 150 g šećera
  • 50 g putera
  • 100 ml slatke pavlake


Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml slatke pavlake


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema kore: Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodati ulje, mleko, a zatim postepeno umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
  2. Pečenje: Smesu sipati u podmazan kalup (prečnika 24 cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi, zatim preseći na dva sloja.
  3. Priprema fila: Umutiti kikiriki puter sa krem sirom i šećerom u prahu. U drugoj činiji umutiti slatku pavlaku, pa je lagano sjediniti sa kikiriki smesom. Dodati seckani pečeni kikiriki i lagano promešati.
  4. Priprema karamela: U šerpi istopiti šećer dok ne dobije zlatnu boju, dodati puter i mešati dok se ne sjedini. Zatim dodati slatku pavlaku i mešati dok ne dobijete glatku smesu. Ostaviti da se malo prohladi.
  5. Slaganje torte: Prvu koru premazati polovicom fila, zatim preliti karamel sosom. Preklopiti drugom korom i naneti preostali fil. Ostaviti tortu u frižider na 30 minuta da se stegne.
  6. Priprema čokoladne glazure: Istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, mešati dok se ne dobije glatka glazura.
  7. Finalni sloj: Preliti tortu čokoladnom glazurom, ukrasiti dodatnim kikirikijem i ostaviti u frižideru nekoliko sati pre služenja.


Saveti i preporuke

  • Kikiriki puter možete zameniti nutelom ako želite drugačiji ukus.
  • Ako volite više hrskavosti, dodajte karamelizovane komadiće kikirikija između slojeva.
  • Tortu je najbolje ostaviti u frižideru preko noći kako bi se ukusi sjedinili.