Ako ste ljubitelj čokolade, karamele i kikirikija, ova torta je pravi izbor za vas! Snickers torta kombinuje sočne kore, bogat krem i hrskave orašaste plodove, stvarajući desert koji podseća na popularnu čokoladicu. Savršena je za rođendane, proslave ili kada jednostavno želite da se počastite nečim neodoljivim!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
90 minuta | Srednja | 12 parčića |
Lista sastojaka
Za kore:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 150 ml mleka
- 200 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 300 g kikiriki putera
- 200 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g seckanog pečenog kikirikija
Za karamel sos:
- 150 g šećera
- 50 g putera
- 100 ml slatke pavlake
Za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 ml slatke pavlake
Detaljna priprema recepta
- Priprema kore: Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodati ulje, mleko, a zatim postepeno umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Pečenje: Smesu sipati u podmazan kalup (prečnika 24 cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi, zatim preseći na dva sloja.
- Priprema fila: Umutiti kikiriki puter sa krem sirom i šećerom u prahu. U drugoj činiji umutiti slatku pavlaku, pa je lagano sjediniti sa kikiriki smesom. Dodati seckani pečeni kikiriki i lagano promešati.
- Priprema karamela: U šerpi istopiti šećer dok ne dobije zlatnu boju, dodati puter i mešati dok se ne sjedini. Zatim dodati slatku pavlaku i mešati dok ne dobijete glatku smesu. Ostaviti da se malo prohladi.
- Slaganje torte: Prvu koru premazati polovicom fila, zatim preliti karamel sosom. Preklopiti drugom korom i naneti preostali fil. Ostaviti tortu u frižider na 30 minuta da se stegne.
- Priprema čokoladne glazure: Istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, mešati dok se ne dobije glatka glazura.
- Finalni sloj: Preliti tortu čokoladnom glazurom, ukrasiti dodatnim kikirikijem i ostaviti u frižideru nekoliko sati pre služenja.
Saveti i preporuke
- Kikiriki puter možete zameniti nutelom ako želite drugačiji ukus.
- Ako volite više hrskavosti, dodajte karamelizovane komadiće kikirikija između slojeva.
- Tortu je najbolje ostaviti u frižideru preko noći kako bi se ukusi sjedinili.