šopska salata

Šopska salata je klasik među salatama, idealna za letnje dane kada tražimo osvežavajuće i lagane obroke. Kombinacija svežeg povrća i ukusnog sira čini je neodoljivom i savršeno se slaže uz roštilj, pečenja ili kao lagani obrok sam za sebe.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
15 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 4 veća paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 paprika (crvena ili zelena)
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g feta sira (ili drugog belog sira)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Detaljna priprema recepta

  1. Priprema povrća
    • Paradajz operite i isecite na krupnije kocke.
    • Krastavac oljuštite (po želji) i isecite na tanke kolutove ili kockice.
    • Papriku operite, očistite od semenki i isecite na tanke trakice.
    • Crni luk oljuštite i iseckajte na tanke polumesece.
  2. Mešanje salate
    • U velikoj činiji pomešajte iseckano povrće i lagano promešajte kako bi se ukusi sjedinili.
  3. Dodavanje začina i sira
    • Posolite i pobiberite po ukusu, zatim dodajte maslinovo ulje.
    • Feta sir izrendajte ili izmrvite preko salate.
  4. Finalna priprema
    • Salatu pre služenja ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi se ukusi proželi.
    • Ukrasite svežim peršunom i poslužite.


Saveti i preporuke

  • Za bogatiji ukus – možete dodati malo limunovog soka ili sirćeta za osvežavajuću notu.
  • Uz roštilj – ova salata je savršen prilog uz jela sa roštilja, posebno uz ćevape i pljeskavice.
  • Dodatni sastojci – možete dodati crne ili zelene masline za još intenzivniji mediteranski ukus.