Šopska salata je klasik među salatama, idealna za letnje dane kada tražimo osvežavajuće i lagane obroke. Kombinacija svežeg povrća i ukusnog sira čini je neodoljivom i savršeno se slaže uz roštilj, pečenja ili kao lagani obrok sam za sebe.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
15 minuta | Laka | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 4 veća paradajza
- 1 krastavac
- 1 paprika (crvena ili zelena)
- 1 glavica crnog luka
- 100 g feta sira (ili drugog belog sira)
- 3 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema povrća
- Paradajz operite i isecite na krupnije kocke.
- Krastavac oljuštite (po želji) i isecite na tanke kolutove ili kockice.
- Papriku operite, očistite od semenki i isecite na tanke trakice.
- Crni luk oljuštite i iseckajte na tanke polumesece.
- Mešanje salate
- U velikoj činiji pomešajte iseckano povrće i lagano promešajte kako bi se ukusi sjedinili.
- Dodavanje začina i sira
- Posolite i pobiberite po ukusu, zatim dodajte maslinovo ulje.
- Feta sir izrendajte ili izmrvite preko salate.
- Finalna priprema
- Salatu pre služenja ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi se ukusi proželi.
- Ukrasite svežim peršunom i poslužite.
Saveti i preporuke
- Za bogatiji ukus – možete dodati malo limunovog soka ili sirćeta za osvežavajuću notu.
- Uz roštilj – ova salata je savršen prilog uz jela sa roštilja, posebno uz ćevape i pljeskavice.
- Dodatni sastojci – možete dodati crne ili zelene masline za još intenzivniji mediteranski ukus.