španska pita

Španska pita je savršen spoj mekanog, sočnog testa i bogatog nadeva od šunke, sira i povrća. Ova jednostavna, ali ukusna pita odličan je izbor za doručak, užinu ili laganu večeru. Priprema se brzo, a ukus će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
50 minutaLaka6-8 porcija


Lista sastojaka

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g šunke (iseckane na kockice)
  • 200 g sira (trapist, feta ili po izboru)
  • 1 crvena paprika (sitno seckana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese – U većoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt, mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite.
  2. Dodavanje suvih sastojaka – Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, uz lagano mešanje kako ne bi ostale grudvice.
  3. Dodavanje nadeva – Ubacite iseckanu šunku, sir i papriku u smesu, dodajte so i biber, pa promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
  4. Pečenje – Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte pripremljenu smesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok pita ne porumeni i postane hrskava spolja.
  5. Finalizacija – Kada je pita pečena, ostavite je da se prohladi 10 minuta pre sečenja. Secite je na kocke i poslužite toplu ili hladnu.


Saveti i preporuke

  • Možete dodati i masline, kukuruz ili kiselu pavlaku za još bogatiji ukus.
  • Ako volite začinjeniju pitu, dodajte malo čilija ili origana.
  • Španska pita se može čuvati u frižideru i lako podgrejati u rerni ili tiganju.