Svinjski gulaš je pravo jelo za ljubitelje bogatih, aromatičnih obroka na kašiku. Sporo kuvanje svinjskog mesa sa lukom, začinima i paradajz sosom stvara gust, sočan gulaš pun ukusa. Idealan je za porodične ručkove, posebno kada se posluži uz pire krompir, testeninu ili domaći hleb. Ovaj recept je jednostavan, ali rezultat je vrhunski – mekan komadić mesa u bogatom sosu koji mami na još jedan tanjir!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
1 sat i 30 minuta | Srednja | 4-6 porcija |
Lista sastojaka
- 600 g svinjskog mesa (but, plećka ili vrat)
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- 500 ml vode ili supe
- 200 ml paradajz pirea
- 1 lovorov list
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice suvog začina (vegeta ili po želji)
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema sastojaka
- Svinjsko meso isecite na kocke srednje veličine.
- Luk i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu isecite na kolutove.
- Dinstanje mesa i povrća
- U dubljoj šerpi zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte meso i pržite ga dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana.
- Ubacite beli luk i šargarepu, promešajte i dinstajte još nekoliko minuta.
- Dodavanje začina i kuvanje
- Posolite, pobiberite i dodajte aleve paprike i suvi začin.
- Sipajte brašno i dobro promešajte kako bi se sjedinilo sa mesom i povrćem.
- Dodajte paradajz pire i lovorov list, pa prelijte sa vodom ili supom.
- Kuvanje na tihoj vatri
- Pokrijte šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 1 sat uz povremeno mešanje.
- Ako je potrebno, dolivajte malo vode kako bi gulaš ostao sočan.
- Kada meso postane mekano, gulaš je gotov.
- Serviranje
- Pospite seckanim peršunom i poslužite dok je toplo.
- Odlično se slaže sa pire krompirom, testeninom, palentom ili domaćim hlebom.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Možete dodati krompir u gulaš kako biste dobili kompletniji obrok.
- Čuvanje: Gulaš može stajati u frižideru do 3 dana, a podgrevanjem postaje još ukusniji.
- Dodaci: Ako volite pikantniji gulaš, dodajte malo ljute paprike ili čili pahuljica.