tuna salata

Tuna salata je savršen izbor za brz i zdrav obrok. Bogata je proteinima, osvežavajuća i zasitna, a njeni jednostavni sastojci čine je idealnom za ručak, večeru ili obrok za poneti. Ovaj recept donosi kombinaciju tune, testenine i povrća, uz dodatak maslina i kuvanih jaja, što joj daje bogat i uravnotežen ukus.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
20 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 250 g šarenih fusilli testenina (ili druge po izboru)
  • 2 konzerve tunjevine u sopstvenom soku
  • 10 cherry paradajza, prepolovljenih
  • 2 kuvana jaja, isečena na kockice
  • 50 g zelenih maslina, seckanih
  • 50 g crnih maslina, seckanih
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od pola limuna
  • So i biber po ukusu


Detaljna priprema recepta

  1. Kuvanje testenine
    • U šerpi prokuvajte vodu sa malo soli i skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju.
    • Procedite i isperite hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja.
  2. Priprema sastojaka
    • Tunjevinu dobro ocedite i usitnite viljuškom.
    • Paradajz prepolovite, a kuvana jaja sitno iseckajte.
    • Masline naseckajte na kolutove.
  3. Mešanje salate
    • U velikoj činiji pomešajte testeninu, tunjevinu, paradajz, jaja i masline.
    • Dodajte maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber.
  4. Finalni dodaci
    • Sve lagano promešajte kako bi se sastojci sjedinili.
    • Po želji, ostavite u frižideru 15 minuta da se ukusi prožmu pre služenja.


Saveti i preporuke

  • Za osvežavajuću varijantu – dodajte krastavac ili rukolu.
  • Za bogatiji ukus – ubacite kašiku majoneza ili jogurta za kremastiju strukturu.
  • Za dodatnu hrskavost – pospite tostiranim semenima suncokreta ili bademima.