uštipci

Uštipci su savršen izbor kada želite brz, ukusan i topao doručak koji će obradovati celu porodicu. Mekani iznutra, a blago hrskavi spolja, savršeno se slažu sa sirom, kajmakom, džemom ili medom. Ovaj recept je jednostavan i ne zahteva posebne sastojke – verovatno već sve imate kod kuće!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka4-6 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 300 ml jogurta ili mleka
  • 1 kašika ulja
  • Ulje za prženje


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema testa – U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo (ili nadošli kvasac), so i šećer.
  2. Dodavanje tečnih sastojaka – Dodajte jaje, jogurt (ili mleko) i kašiku ulja, pa mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga da odmori 10-15 minuta.
  3. Oblikovanje uštipaka – Kašikom uzimajte deo testa i spuštajte u zagrejano ulje. Možete ih oblikovati rukama ako želite pravilnije oblike.
  4. Prženje – Pržite u dubokom, zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  5. Cedenje viška ulja – Vadite uštipke na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće.
  6. Serviranje – Poslužite ih dok su još topli, uz sir, kajmak, džem ili med.


Saveti i preporuke

  • Ako želite mekše uštipke, koristite jogurt umesto mleka.
  • Za hrskaviju koricu, dodajte malo mineralne vode u smesu.
  • Uštipke možete praviti i sa dodatkom rendanog sira ili sitno seckane šunke za slanu varijantu.